Съветът за сигурност на ООН поиска днес незабавно прекратяване на огъня

...
Съветът за сигурност на ООН поиска днес незабавно прекратяване на огъня
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН настоя за незабавно прекратяване на огъня в Газа

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации изиска през днешния ден  незабавно преустановяване на огъня сред Израел  и  палестинските бойци " Хамас "  и неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници, откакто Съединените щати се въздържаха от гласуването, предава " Ройтерс ".
Прочетете още
Останалите 14 членове на съвета гласоподаваха за решението , което беше препоръчано от 10-те определени членове на органа.

Вашингтон не беше податлив към думата преустановяване на огъня  по-рано в съвсем шестмесечната война в линията Газа и беше употребявал правото си на несъгласие, с цел да отбрани американския съдружник Израел, когато отмъсти на Хамас за офанзива от 7 октомври, която съгласно Израел умъртви 1200 души.

Но на фона на възходящия световен напън за помирение във войната, която умъртви повече от 32 000 палестинци,  Съединени американски щати се въздържаха от гласуването в понеделник , с цел да разрешат на Съвета за сигурност да изиска неотложно преустановяване на огъня за месеца на мюсюлманския пост Рамазан.

Съветът също по този начин изисква неотложно и абсолютно освобождение на всички заложници.  Израел твърди, че Хамас е взел 253 заложници по време на офанзивата си на 7 октомври.

Резолюцията на Съвета за сигурност също  " акцентира незабавната нужда от разширение на потока от филантропична помощ  и усилване на отбраната на цивилните в цялата Ивица Газа и повтаря своето искане за унищожаване на всички бариери пред даването на филантропична помощ в мащаб ".

Израелското армейско радио заяви малко преди началото на съвещанието на съвета, че израелският премиер  Бенямин Нетаняху ще анулира планувана делегация във Вашингтон,   в случай че Съединени американски щати не наложат несъгласие на резолюцията.

Русия и Китай също наложиха вето на две проекторезолюции на Съединени американски щати за спора - през октомври и в петък.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР